bv_decrbonization_01

News

Морски форум „Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности“

Апр.. 24 2023

На 06.04.2023 г. в конферентна зала на хотел-галерия Графит във Варна се проведе международен морски форум  по една от най-актуалните за морския сектор теми - „Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности“. Във форума участваха над 170 представители на морската общественост от България и чужбина, включително български корабостроителни и кораборемонтни заводи, заводи за корабно оборудване, български и чужди корабособственици, представители на Военноморските сили, пристанищна администрация, морска администрация, български и чуждестранни проектантски организации, научни и научно-изследователски организации и други. Специален гост на форума бе Кметът на Варна Иван Портних.

Събитието бе организирано от Морски отдел на „Бюро Веритас България“ ЕООД (като Френска класификационна организация) и Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК), на която „Бюро Веритас България“ е член.

На форума бяха разгледани нормативните изисквания на Международната морска организация (IMO) и на ЕС за намаляване на въглеродните емисии от корабоплаването и методите за постигането им чрез използване на алтернативни горива, несъдържащи въглерод. Обсъдени бяха и възможностите за използване на възстановяеми енергийни източници.

Събитието беше открито от г-жа Пайет Палайологу - Вицепрезидент на Бюро Веритас SEEBA Zone, която приветства гостите. Лектори бяха доктор Джон Кокаракис – технически директор на BV за SEEBA Zone, и Василиос Димолас – директор технологии и иновации на BV за SEEBA Zone, които изнесоха интересни презентации по темата. Домакини на форума бяха        г-н Станимир Смилков, управител на Бюро Веритас България и г-н Йордан Минков, ръководител на Морско направление.

Пред участниците беше представено и предстоящото българско участие на Павлин Надворни в околосветската обиколка за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“ - „Еверест“-а на океанското ветроходство.

Seminar

 • Image
  bv_decarbonization_02
 • Image
  bv_decarbonization_03
 • Image
  bv_decarbonization_04
 • Image
  bv_decarbonization_05